Oportunități de dezvoltare pentru elevii noștri


Studiind intr-un liceu bilingv, elevii beneficiaza de avantajele specifice specializarii: ei au intre 6 si 8 ore de limba franceza, spaniola sau portugheza pe saptamana, a doua limba studiata fiind engleza. In scoala se studiaza si limba engleza in regim intensiv, la primar si gimnaziu (unele generatii) si limba italiana, incepand din acest an scolar, la nivel liceal. La gimnaziu, limba latina este studiata din clasa a VIII-a si este continuata, la nivelul profilului uman, pana in clasa a XII-a. Elevii nostri dobandesc, incepand de la clasa pregatitoare, unde se studiaza in regim de optional limbile romanice, si pana la terminarea liceului, toate competentele lingvistice necesare pentru a se integra in spatiul multilingvistic si multicultural european. Cum limbile studiate in scoala acopera intregul mapamond (franceza, spaniola, portugheza, engleza, italiana), tinerii nostri pot pasi, cu incredere in capacitatea lor de comunicare, pe portile oricarei universitati din lume sau pe piata muncii.

DELF


In cadrul Programului bilingv de studiere a limbii franceze, ei au 2 ore/ saptamana in care se pregatesc pentru examenul de DELF. Acest examen certifica prin probele sale cunostintele elevilor in domeniul limbii franceze la un nivel avansat sau independent care le va permite sa isi continue studiile intr-o tara francofona sau sa beneficieze de burse oferite de statul francez. Pregatirea pentru acest examen se realizeaza in scoala si consta in:

La sfarsitul clasei a XII-a elevii sunt capabili sa demonstreze abilitatile de intelegere si exprimare orala si scrisa, precum si competente de interactiune cu vorbitori francofoni nativi. Subliniem, desi se subintelege, ca elevii nostri sunt pregatiti gratuit in cadrul programului bilingv, în timp ce alti elevi platesc sume importante la Institutul Cultural Francez pentru a se pregati pentru acest examen. In plus, prin participarea la bacalaureatul biligv francez, ei obtin o diploma recunoscuta international (in toate statele francofone), iar accesul lor in Universitatile sau facultatile francofone este liber din acest punct de vedere.

DELE


Elevii care studiaza limba spaniola isi pot confirma performanta lingvistica prin obtinerea Diplomei de Spaniola ca Limba Straina (Diploma de Español como Lengua Extranjera = DELE). Aceste diplome, eliberate de Ministerul Educatiei din Spania, reprezinta singurele titluri care acrediteaza cunostintele de limba spaniola, in urma examenelor organizate si coordonate, in Romania, de Institutul Cervantes din Bucuresti. Elevii scolii noastre se pot prezenta, incepand chiar cu clasa a XI-a la acest examen, fiind foarte bine pregatiti pe durata programului scolar. Toti elevii nostri, care s-au prezentat la examen, au obtiut certificatul.

Diplomele de Spaniola ca Limba Straina sunt recunoscute pe plan international de catre intreprinderi private, camere de comert si institutii de invatamant publice sau private. Diplomele DELE au valabilitate nelimitata.

Exista mai multe niveluri de pregatire: A1, A2, B1 (initial), B2 (intermediar), C1, C2 (profesional). Se evalueaza cele cinci competente prevazute si de Cadrul international de studiere a limbilor straine: exprimarea si interactiunea orala, intelegerea textului audiat, intelegerea textului citit, exprimarea scrisa. Pentru a fi declarat “apt” trebuie sa se obtina aproximativ 75% din punctajul acordat pentru fiecare competenta. Examenul se poate sustine, la nivel zonal, in cadrul Facultatii de Litere din Cluj-Napoca in trei sesiuni: mai, august, noiembrie. Evaluarea (corectarea) se realizeaza in Spania – Salamanca, rezultatele se obtin in timp de 5-6 luni, drept pentru care este de dorit a se sustine acest examen in clasa a XI-a, pentru a putea avea la indemana Diploma in vederea echivalarii probei de limba straina de la Bacalaureat.

In conformitate cu cele precizate de Acordul semnat intre Institutul Cervantes din Bucuresti si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului din Romania, toti elevii din scolile si liceele din tara pot beneficia de o reducere de 30% din taxa de inscriere la examenele pentru DELE. In plus un alt avantaj il constituie echivalarea examenului de limba straina de la Bacalaureat cu aceasta Diploma, cu conditia ca nivelul minim obtinut sa fie B1. E o diploma care trebuie obtinuta, pentru ca un are decat avantaje!

CAPLE


Elevii care studiază limba portugheză au posibilitatea de a obţine o diplomă recunoscută internaţional, realizând unul din examenele propuse de CAPLE (Centro de avaliação de português língua estrangeira - Centrul de evaluare a limbii portugheze ca limbă străină). Examenele Caple se adresează tuturor celor care studiază limba portugheză şi doresc să îşi confirme performanţa şi competenţele lingvistice dobândite. Fiecare elev poate opta pentru un anumit examen în funcţie de nivelul de pregătire. Aşadar, diplomele obţinute corespund nivelurilor prevăzute de Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbile Străine şi sunt:

Certificado Acesso ao Português

– Nivel A1= Certificat de Acces

CIPLE - Certificado Inicial de Português Língua Estrangeira

– Nivel A2 = Certificat Iniţial de Portugheză ca Limbă Străină

DEPLE - Diploma Elementar de Português Língua Estrangeira

– Nivel B1= Diplomă Nivel Elementar de Portugheză ca Limbă Străină

DIPLE - Diploma Intermédio de Português Língua Estrangeira

– Nivel B2 = Diplomă Nivel Intermediar de Portugheză ca Limbă Străină

DAPLE - Diploma Avançado de Português Língua Estrangeira

– Nivel C1 = Diplomă Nivel Avansat de Portugheză ca Limbă Străină

DUPLE - Diploma Universitário de Português Língua Estrangeira

– Nivel C2 = Diplomă Nivel Universitar de Portugheză ca Limbă Străină

Examenele se pot susţine de mai multe ori pe an, în sesiunile şi centrele stabilite de Caple (pentru mai multe informaţii consultaţi: http://caple.letras.ulisboa.pt/).

Diplomele sunt recunoscute atât la nivel internaţional cât şi de Ministerul Educaţiei din România, nu au termen de valabilitate şi permit elevului care a obţinut nivelul B1 echivalarea cu proba de competenţe lingvistice de la Bacalaureat. Examenele (indiferent de nivel) cuprind cinci probe care testează cele cinci competenţe cheie: exprimarea şi interacţiunea orală, întelegerea textului audiat, întelegerea textului citit, exprimarea scrisă şi componenta gramaticală. Toate lucrările se corectează la Lisabona şi rezultatele obţinute pot fi următoarele: Foarte Bine pentru candidaţii care obţin un punctaj între 85% e 100%. Bine pentru candidaţii care obţin un punctaj între 70% e 84%. Suficient pentru candidaţii care obţin un punctaj între 55% e 69%. Diplomele sunt recunoscute de toate instituţiile, firmele, şcolile publice sau private şi ajută la continuarea studiilor sau la intrarea pe piaţa muncii. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru toţi cei care studiază limba portugheză iar elevii noştri sunt pregătiţi şi formaţi pentru susţinerea examenelor şi obţinerea acestor diplome internaţionale care le atestă cunoştinţele şi nivelul lingvistic.

Cambridge


Examenele Cambridge sunt recunoscute in intreaga lume. Aproximativ trei milioane de oameni le dau anual in 130 de tari, iar certificatele obtinute sunt recunoscute de peste 13.500 de universitati si angajatori din lume. Aceste examene sunt de mai multe tipuri deoarece testeaza diferite nivele de cunoastere a limbii engleze la diverse categorii de varsta si pentru diferite scopuri. Incepand cu anul 2010, prin decizia numarul 5794 din 29.10.2009, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului recunoaste urmatoarele tipuri de examene Cambridge ca putand sa inlocuiasca proba de competente lingvistice din cadrul Examenului de Bacalaureat:

IELTS – International English Language Testing System

PET – Cambridge English Preliminary

PET for Schools – Cambridge English Preliminary for Schools

FCE – Cambridge English First

FCE for Schools – Cambridge English First for Schools

CAE – Cambridge English Advanced

CPE – Cambridge English Proficiency

BEC – Business English Certificate

Pentru echivalarea competentelor lingvistice din cadrul Bacalaureatului, elevii care detin un certificat Cambridge trebuie sa prezinte la secretariatul scolii o copie a certificatului obtinut si o cerere tip. Desi profilul lingvistic al scolii este acela al limbilor romanice, elevii nostri au participat la acest tip de examen si au obtinut diplomele dorite, ceea ce dovedeste ca studierea limbii engleze, in scoala noastra, se realizeaza la un nivel inalt.